Valeuutiset - Fake news - Yle - Osa 3

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4 | Osa 5 |

Saiko yritys ilmaistyövoimaa 8.12.16? - Vastaus: Olavi Kumpulainen sai ilmaisharjoittelijoita niin monta kuin halusi. #valeuutiset #Yle

Hakunilakirppiksen harjoittelijat

Pekka Pantsu:
- Arkipäivä lähiökirppiksellä Vantaalla soljuu normaaliin tapaan. Hommaa riittää, ja väkeä palkattaisiin lisääkin.

Olavi Kumpulainen: - Nyt on aika paljon ollut tämmöstä työstä ns. työstä kieltäytymistä. Elikkä henkilö löytää sieltä jonkunlaisen verukkeen, millä millä voi kieltäytyä työstä. Ja monet on ihan suoraan sanoneet että jos otat hänet tänne töihin hänen on pakko tulla mutta älä ota koska mulla on se ja se syy että en pysty työhön tai en halua tulla töihin.

Pekka Pantsu:
- Kirppisyrittäjän ongelma on yleinen massatyöttömyydestä huolimatta. Työstä kieltäytymiset ilman pätevää syytä ovat nelinkertaistuneet parissa vuodessa. Työvoimaviranomaiset arvioivat että kieltäytymisten kasvun taustalla on pitkältä työtarjousten määrän kasvu. Myös työtarjousten tulosten seuranta on tehostunut.

Pekka Pantsun sähköpostitäydennykset:
Hei. Kiitos palautteesta. Yksityiskohdista kannattaa kysyä Kumpulaiselta, mutta kuvissa näkyneet työharjoittelijat olivat maahanmuuttajia, siis osasivat suomea hyvin vähän. Ymmärsin, että kirpparille haettiin väkeä hiukan vaativampiin tehtäviin, joissa hyvä kielitaito on välttämätön. Mukavaa päivänjatkoa. Pekka Pantsu Yle

RH:
Sitä en ymmärrä, että minkä vuoksi ette kysyneet, oliko kyse palkkatyöstä, liittyikö siihen jokin palkkatukisysteemi.

Pekka Pantsu:
Niistä kuvioista on tosiaan parempi kysyä suoraan kirppikseltä. Tv-jutussa on aina ongelmana lyhyys, kahden minuutin mittaan ei juuri mahdu yksityiskohtia. Pekka Pantsu Yle

* * *
Yleisradio kertoo muunnettua totuutta. Hakunilakirppiksellä on kuvassa näkyviä ilmaisia harjoittelijoita tasan niin monta kuin Kumpulainen haluaa, heidän osaltaan ei ole ollut yhtään työstä kieltäytymistä.

Lisäksi hänen vastuumyyjänsä saa Työvoimatoimiston palkkatukea. Hakunilakirppiksellä ei ole koskaan ollut yhtään avointa työpaikkaa työvoimahallinnon julkisessa tietojärjestelmässä. Sitä ei kerrota, että milloin seuraava palkkatuella palkattava vastuumyyjä vaihtuu, mutta jonkinlaista keskustelua seuraavasta henkilöstä on jo meneillään.

Onko se uutisoimisen arvoista, että Olavi Kumpulainen joko huijaa tietoisesti tai ei ole koskaan kuullutkaan palkkatuen ehdoista, se jäisi katsojan arvioitavaksi, ellei Pekka Pantsu järjestäisi katsojalle totaalista hattutemppua ja häivyttäisi näkyvistä kaikkia sellaisia yksityiskohtia, joiden perusteella tilannetta pystyisi arvioimaan.

Jos Olavi Kumpulainen katsoo, että valtion hänelle palkkaamat työntekijät ovat osa yrittäjän luonnollista sosiaaliturvaa nykyään, ja että hänen osaltaan tilanne on ollut sama kuin ravintolan takapöydässä tarjoilun hitautta kiljuvan juoppolallin, palvelu on ollut liian hidasta, palkkatuen saamiseen on joutunut näkemään vaivaa ja siitä neuvottelemaan, tämä lähtökohta ansaitsisi toisenlaista keskustelua kuin mihin Yleisradion ohjelma antaa eväitä.

Isäni oli mukana kunnallispolitiikassa 1960-luvulla. Viimeisen valtuustokauden aikana hänen kuulonsa heikkeni, ja hän jättäytyi sen päätteeksi sivuun politiikasta. Noina vuosina hän puoliksi leikillään joskus käytti sanontaa ’En tiedä mistä on kysymys, mutta vastustan’.

Pekka Pantsulla, Matti Rönkällä ja Atte Tiltu Jääskeläisellä on uusi konstellaatio: ’Emme tiedä mistä on kysymys, mutta filmataan se heti, jos sitä voi hyödyntää hallitusta myötäilevän nuolujournalismin konseptissa’.
| Etusivu | ylös -ylös