Valeuutiset - Fake news - Yle - Osa 4

Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4 | Osa 5 |

Matti Rönkä, onko Yle puolueeton? -Täysin. Pukkaamme faktat 11 kk:n takaa sellaisenaan ulos työministerin embargo-päivänä. #valeuutiset

Matti Rönkä

Terve, ymmärrän tuohtumuksesi - mutta fakta, johon uutinen pohjautui oli TEM:n työvoimatilasto, jossa kieltäytymiset ovat nelinkertaistuneet. Pantsun jutussa kerrottiin mahdollisia syitä - ja mahdollinen työnantaja ja työttömien yhdistyksen ihminen kertoivat näkökulmansa. Media ei tässä ole osapuoli - kertoessaan selvän uutisen ja antaessaan sille eri selitysmalleja.

Taustalla näkyi harjoittelijan liivissä olevia ihmisiä. Työttömyyttä on kuitenkin hankala kuvittaa - työnteon näyttäminen, harjoittelun näyttäminen tms. on kuitenkin parempaa kuin kadulla kävely.

Tämä noin ystävällisenä huomiona. Panin merkille, että juttu aktivoi nykyaikaisen sometavan mukaan spontaaneja ja vähemmän spontaaneja huomioita.
..
Ystävällisesti matti rönkä

- - -

Vuonna 2005 olin Keskisuomalaisen viikonloppunumeroiden tilaaja. Tuolloin heillä oli TV-kriitikkona Marko-niminen henkilö, joka kirjoitti viikonloppulehtiin kolumneja kolmesta aiheesta. Ensimmäinen ja suosituin oli, mitä hän on syönyt, miltä se maistui ja mitä hän vielä tulee syömään sekä joitakin huomioita ruuan valmistuksesta. Toinen aihe oli sitten ne ohjelmat, erityisesti Markon itsensä suosimat TV-sarjat. Kolmas teema toistui parin viikon välein, tai aina kun muut aiheet loppuivat. Siinä alustus, ongelman kuvaus ja johtopäätökset noudattivat aina samaa kaavaa. Kun Marko kirjoittaa kolumnin ja Keskisuomalainen sen julkaisee, se on hyvää luotettavaa tekstiä ja journalismia luotettavasta lähteestä. Kun nettiblogistit ja kaiken maailman webbikirjoittajat kirjoittavat, se on yleensä kuraa, kukaan ei ole tarkistanut sitä eikä kukaan sitä luekaan. Tämän vuoksi kaikkien tuohon aikaan kannatti lukea vain Markon kolumneja ja jättää nettikura sikseen, siinä olisi vain kädet likaantuneet, vai silmätkö ne olisi.

Hieman yllättävää on, että vuonna 2017 Matti Rönkä on samassa pisteessä kuin tuo Marko 2005. Rönkä on päässyt tässä asiassa vaikeuksien jälkeen lähelle lopullista totuutta. Työministeriön tiedottaja on valinnut tilastollisten lukujen tarkasteluajankohdat, lähettänyt paperin Atte Tiltu Jääskeläiselle ja ilmoittanut että milloin hallituksen radion tulee se julkaista. Tiedon perään kyselijät tai työministeriön avustusten voimalla ’työtä tarjoavan’ yrittäjän haastattelujen motiiveja kuulosteleva maisteritason yhteiskuntatieteilijä on tässä yhteydessä pelkkä luuseri, joka tuottaa spontaania nettikuraa. Sattuneesta syystä Rönkä ei mainitse, saako Olavi Kumpulainen joulukuussa 2016 suoraan firmansa eduksi 10, 20 vai 30 työttömän työttömyyskorvaukset. Tiedossa myös on, että jos Ylen toimittaja ottaa esiin perusasioita yhteiskunnallisista suhteista, hänellä on työsuhdetta jäljellä muutama viikko.

Jos teen parannuksen ja katson uudestaan Rönkän uutislähetyksen, ymmärrän että sen sisältämät perättömät lausumat ja työttömien potkiminen ovat oikeastaan todella ansaittuja. Puhumattakaan siitä, että ministeriö on viimeinkin löytämässä rotia ja järjestystä sille nuorelle tai vanhemmalle peruspäivärahan saajalle, joka varmaan syö Rönkänkin pöydässä, jos lakia ja järjestystä ei saada aikaan. Rönkä tai oikeastaan hänen esimiehensä halusi noin vuoden vanhan uutisen kellontarkalla ajoituksella tarjota maksimaalisen tuen työministerin lakialoitteelle työttömien tiukemmasta valvonnasta ja kovemmista sanktioista. Rönkä katsoo tiedon ajoituksen olevan jumalallista johdatusta, minulla on siitä yhteiskuntatieteen harrastajana arkisempi näkemys.

Pantsu löysi varsinaisen jalokiven kun sai haastattelun menestyvältä lentämistä harrastavalta kirpputoriyrittäjältä, joka varmaankin pitää yhteiskuntaamme pystyssä, jos hänelle annetaan kaikki ne tukiaiset joihin hänellä on oikeus ja myös ne jotka byrokratia vielä toistaiseksi vie parempiin suihin eli luusereille, mutta joita hän kovasti havittelee itselleen. Työministeriön tuen varassa elävä yrittäjä olisi ollut valmis lukemaan televisiossa vaikka ministerin itse hänelle laatiman käsikirjoituspaperin.

Kaiken pitäisi siis olla hyvin. Siinä mielessä kaikki myös on hyvin, että Matti Rönkä on suosittu, hän saa mille tahansa ritiratirallalle vähintään 200 000 taputtajaa. Tämän pienimuotoisen tarinan 5:ssä osassa esittelen heistä yhden. Suomalaisessa laatujournalismikeskustelussa ei tarvita faktojen tarkistusta, koska väärät faktat katsotaan yhtä hyviksi kuin oikeat. Pääjuttu on toistella ’laatumedioiden nimiä’ niissä töissä olevien toimittajien aloitteesta ja tehdä perään mielipidetiedusteluja siitä mitä 86 prosenttia suomalaisista ajattelee asiasta.

Oikeastaan kaikki myös on hyvin. Minulla on laajakaistayhteys ilman käyttöön sidottuja maksuja, vaikkakaan ei kovin nopea. Olen tyytyväinen siihen tapaan, jolla SVT, Deutsche Welle, France TV ja muutamat kotimaiset kaupalliset tiedotusvälineet uutismateriaaliaan esittelevät. Näin ollen ’Valeuutisia’ -palsta ei ole saamassa lisää Yleä koskevia havaintoja eikä Pasilan radiotalon nurkilla nähdä lumipalloja heittelevää pipopäätä.

Mahdollisia kommentteja voi lähettää osoitteeseen raimo.honkanen(att)kuvastin.info
| Etusivu | ylös -ylös